Reklam
7.Penceremden Japonya'nın Ardından

Cuma, 06 Mart 2020 08:55

PENCEREMDEN JAPONYA – Japonya Tanıtım ve Japonca Konuşma Yarışması
İzmir Sanat Merkezi

1 MART 2020

 

Bu yıl 7cisini düzenlediğimiz etkinliğimize plaket törenimizle başladık. Yönetim Kurulumuz tarafından kuruluşumuzun 10. yılı olması vesilesiyle derneğimize önemli hizmetlerde bulunan 6 kişiye plaket verilmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda başta Penceremden Japonya Yarışmamıza sağladığı önemli katkılar olmak üzere tüm destekleri için Sayın Doç. Dr. Tolga Özşen’e , JIKAD Japonca sınıfları için 10 yıldır aralıksız katkı sağlayan Japonca öğretmeni, kurucu üyemiz Doğan Kasaplar’a , JIKAD’ın her projesi ve her etkinliğinde amatör ruh ve profesyonel çalışma disiplini ile görev alan Derneğimiz kurucu üyesi, 1, 2 ve 3. dönem yönetim kurulu üyemiz Yumiko Nakazawa’ya , JİKAD’ın ayrılmaz bir parçası haline gelen Derneğimizin dışa dönük yüzü, kurucu üyemiz ve dört dönem Denetleme Kurulumuz başkanımız Sayın Orhan Sümer’e plaketleri Japonya İstanbul Başkonsolosu sayın Nishimaki Hisao Bey tarafından takdim edilmiştir.

 

 

Bu yıl ki yarışmamızın Japonca konuşma bölümünde 11, tanıtım bölümünde ise 20 katılımcı yer aldı. Yarışmacılarımız gerek renkli temaları gerek hazırladıkları içerikler ile izleyicilerimizin öğretici ve eğlenceli zaman geçirmelerini sağladılar. Japonya Tanıtım Bölümü posterleri 28 Şubat – 4 Mart 2020 tarihleri arasında, İzmir Sanat Merkezi fuayesinde sergilenmeye davet etti. Tanıtım bölümüne Alanya’daki Özel Yaşam Tasarım okullarından katılım sağlayan çoğunluğu liseli olan öğrenciler 1 Mart günü İzmir’e gelerek aramızda da yer aldılar. Bu gruptan bir öğrencimiz de konuşma bölümüne “geri dönüşüm” teması ile katıldı. Japonya hakkında anime, sakura, tapınaklar, yemekler, müzik aletleri, aikido gibi farklı temalar ile renkli posterler hazırlayan öğrencilerimizi gelecekte de gerek konuşma gerek tanıtım bölümünde aramızda görmek isteriz. Katılımları için tüm öğrencilerimize, öğretmenlerine ve okul idarecilerine teşekkür ediyoruz.

 

Konuşma bölümünde birinciliği “korku” teması ile Esin Yağmur Yeşilyurt, ikinciliği “Japonya Gezisi” üzerine konuşması ile Gizem Turan, üçüncülüğü “Harajuku ve Moda” teması ile Muhammet Akgül kazandılar. Kendilerini tebrik ediyoruz. Gönül ilk üçe giren herkese Japonya uçak bileti hediye etmek ister ancak elimizden gelen şimdilik bu kadar. Sevgili katılımcılar seneye bir daha şansınızı deneyin lütfen.

Katılımcılarımızın Japonca öğrenmek dışında ortak bir özelliği vardı ki o da bu yarışmaya iki ve ikiden fazla kez katılıyor olmalarıydı. JIKAD olarak bizlerin bu etkinliği bir yarışmanın ötesinde ele aldığımızı her zaman dile getiriyoruz. Katılımcılarımızın da bu anlayışla kendilerini geliştirmek için sarf ettikleri çabaya ve katkılarına müteşekkiriz.

Her ne kadar yarışmak arka planda olsa da ödül Japonya uçak bileti olunca azami düzeyde bir değerlendirme yapmak gerekiyor. Bu görevi üstlenen jürimiz Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Japon Dili Eğitimi Bölümünden Hocamız Doç. Dr Tolga Özşen, Japonya İstanbul Başkonsolosu Nishimaki Hisao, Japon Vakfı görevlisi Emiko Kurita, Dernek üyemiz Kahoru Niibe Sancar, Japon bayan Yuka İto Dülger’ e gönüllü jüri üyelikleri için herkes adına teşekkür ediyoruz.

 

Penceremden Japonya katılımcıları için değerlendirmeler yapılırken izleyicilerimizle sohbet, söyleşi ve tanıtımlarımız da devam etti. Bu yıl “Türk Müziği ve Ben” isimli sunumu ile Haruka Suemori hanıma sahnede yer verdik. Halen Ege Üniversitesinde uzmanlık alanı üzerindeki araştırma çalışmalarına devam eden Suemori Hanım, amatör olarak sürdürdüğü müzik uğraşısı kapsamında kendi penceresini bizlere açtı. Kültürlerimiz arasında müzik ve enstrümanlar üzerinden ilişki kurup, performansı ile bizlere müziklerimiz ve enstrümanlarımız arasındaki fark ve benzerlikleri sergiledi. Sunumunu bitirirken yer verdiği bir sonuç önemliydi, bir başka kültürü öğrenmek, kendi kültürünüzü de merak edip öğrenmek için bir fırsat olabilir, böylece iki kültür arasındaki benzerlikleri de keşfetmiş olabilirsiniz. Bu unutulmayacak müzik performansı ve içerik için kendisine teşekkür ederiz.

 

Etkinliğimiz Kendo tanıtımı ve gösterisi ile son buldu. Tolga Özşen, Başak Çiftçioğlu ve Mecit Ege Yılmaz tarafından hazırlanan bu bölümde kendo hakkında kısa tanıtım yapılarak, temel vuruşlar ve antrenmandan kısa bir kesit sunuldu. Sunumun ardından izleyiciler arasından shinai adı verilen ve bambudan yapılan sopa ile birkaç vuruş denemek isteyen izleyiciler sahneye çağrıldı. Bir kere daha gördük ki izlerken basit gibi görünen bu sporun altında da o duruşu kazanmak için harcanması gereken çok emek varmış.

 

Her etkinliğimizde olduğu gibi bu sefer de tüm hazırlık süreçleri için JİKAD olarak ekip halinde titiz ve detaylı bir şekilde çalıştık. Bu çalışmada yine gönüllü olarak üye, öğrenci ve takipçilerimiz yer aldılar. Zamanlarını ve emeklerini JİKAD için harcayan ve etkinliğin hiç aksamadan geçmesini sağlayan Serdar Şentürk, Ahmet Turgutov, Mehmet Şen, Orkun Özgür Dicle Çise Yeğen, Fatoş Erdem Koç, Aslınur Soydan’a özverili ekip çalışmaları için teşekkür ediyoruz.

 


                Programın sunuculuk görevini üstlenen ve titizlikle hazırlanan 6. Konuşma yarışmamız birincisi Gonca Karadeniz ve Kemal Osman Aksoy’a, Japonya Tanıtım bölümümüzü düzenleyen ve sunan Hayat Gürdal’a, jüri için hazırlıkları yürüten Yumiko Nakazawa’ya, etkinliğin her aşamasında görev alan Orhan Sümer ve Haluk Gürses’e de teşekkür ederiz.

Etkinlik sonrasında her zaman olduğu gibi akşam yemeğinde bir araya geldik. Son olarak bu yemeği organize eden ve katılan herkese de teşekkür ederiz.

 

 

Günlerce ve titizlikle hazırlanan ekibimizle, sonraki sene buluşmak üzere!

Son Güncelleme: Cuma, 06 Mart 2020 09:09
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month May 2024 Next month
S M T W T F S
week 18 1 2 3 4
week 19 5 6 7 8 9 10 11
week 20 12 13 14 15 16 17 18
week 21 19 20 21 22 23 24 25
week 22 26 27 28 29 30 31

Galeri

Anketler